Online

Avem 51 vizitatori și nici un membru online

Statistici

Utilizatori
4
Articole
182
Afișări articole
351956

Autentificare

Panou utilizatori
Gândul la prima proteză poate fi un proces interesant dar uneori și provocator. Acest lucru va fi un alt pas în viața dumneavoastră spre revenirea la normal după operație. Este important să se ia o decizie informată cu privire la o proteză, deoarece diversitatea și complexitatea protezelor este tot mai mare în ultimii ani.

DE CE AȘ PURTA O PROTEZĂ?

O proteză este pur și simplu un instrument. Este un înlocuitor artificial pentru un membru lipsă sau o parte a unui membru care vă poate ajuta să vă recăpătați independența după amputare. Alegerea de a utiliza una sau nu, depinde de obiectivele dumneavoastră personale. Cea mai bună proteză este aceea care vă va ajuta să vă atingeți obiectivele. Vă recomandăm să vă puneți următoarele întrebări:
 • Ce ai vrea să poți să faci cu proteza?
 • Ce fel de activități plănuiești să faci?
 • Vrei să umbli sau să fugi(alergi)?
 • Ți-ar păsa de felul cum ar arăta?
Nu există dispozitiv standard care să fie bun pentru toată lumea. Cheia succesului este de a lucra cu protezistul și terapeutul, cărora să le aduceți la cunoștință care sunt nevoile și preocupările dumneavoastră. Protezistul dumneavoastră va lucra la design și la forma protezei. Terapeutul vă va învăța cum să folosiți noua proteză.

CUM FUNCȚIONEAZĂ ÎN GENERAL O PROTEZĂ? CUM ARATĂ?

Fiecare dispozitiv va fi diferit, în funcție de nivelul de amputație, capacitatea fizică și nevoi. Protezistul va crea un dispozitiv personalizat care să vi se potrivească. Tot protezistul va face sugestii în funcție de tipul de amputație și nivelul dumneavoastră de activitate. O proteză este de fapt o extensie a corpului dumneavoastră. O proteză standard este alcătuită din componente modulare care creează piciorul protetic. Aceste piese sunt conectate la o cupă care se potrivește bontului rezidual.

Cupa permite dispozitivului protetic să se conecteze la bontul rezidual. Un strat suplimentar, numit liner/manșon de silicon, se potrivește peste bont și oferă o barieră între piele și cupă. Linerul asigură amortizarea și confortul, oferind în același timp o potrivire mai bună pentru cupă. Este esențial ca, cupa să fie potrivită corect. O cupă incorect potrivită poate duce la durere, răni și bășici pe bont. Cele mai frecvente opțiuni pentru suspensia cupei sunt de suspensie cu hamuri, vacuum și de blocare cu pivot/pin.

O proteză poate arăta cum doriți dumneavoastră. De la aspectul pur funcțional al pieselor mecanice la o acoperire  cosmetică care să arate asemenea unui membru natural, opțiunile sunt nelimitate. Proteza este o extensie a dumneavoastră și a stilului dumneavoastră – Purtați-o cu mândrie!

Tehnologia continuă să schimbe piața de protezare. Odată cu progresele integrării microprocesoarelor la articulația de genunchi și gleznă, precum și a mâinilor protetice și a cupelor cu design avansat, protezele continuă să ofere noi oportunități pentru a îmbunătăți stilul de viață al persoanelor cu amputări.

Cea mai modernă și mai performantă proteză de picior, indicată persoanelor cu amputație de coapsă, este un dispozitiv numit Rheo Knee sau C-Leg, cu senzori de presiune și cu un microprocesor la nivelul articulației genunchiului. Microprocesorul analizează semnalele primite prin intermediul senzorilor și apoi „comunică" unui cilindru hidraulic ce presiune să aplice în mers. Proteza reușește astfel să imite aproape perfect funcțiile membrului sănătos.

Protezele exterioare de sân sunt considerate corecții estetice și  sunt pe lista celor decontate de CNAS. Potrivit medicilor, proteza de sân nu este doar o corecție estetică, ci o necesitate pentru sănătate. Lipsa unui sân duce la dezechilibrarea coloanei vertebrale, ceea ce favorizează, în timp, apariția scoliozei. Proteza externă de sân face ca greutatea să fie distribuită în mod egal pe coloană.

VA TREBUI  SAU  NU VA MAI TREBUI  SĂ FOLOSESC UN SCAUN CU ROTILE SAU CÂRJE?

Unele persoane consideră scaunul cu rotile sau cârjele un ajutor în atingerea obiectivelor lor. Tipul de dispozitiv de asistență utilizat este alegerea dumneavoastră. Ar trebui să folosiți dispozitivul care vă va ajuta să trăiți viața pe care doriți să o aveți. Acest lucru poate însemna folosirea unui scaun cu rotile sau cârje pentru unele activități. Mulți pacienți au un scaun cu rotile sau o pereche de cârje pe care le folosesc cel puțin o parte din timp. Sunt folosite pentru drumurile de noapte la baie, duș, călătorii pe distanțe lungi, sau în cazul în care apar probleme care necesită renunțarea la proteză pentru o perioadă de timp. Aceasta este o decizie individuală, în funcție de nevoile dumneavoastră și de nivelul de confort.

CÂT DE MULT VA COSTA O PROTEZĂ ȘI CARE SUNT MODALITĂȚILE DE PLATĂ?

Prețul unei proteze poate varia în funcție de nivelul de amputație și de tipul de dispozitiv pe care îl căutați. De obicei, pentru persoanele asigurate, prețul dispozitivul protetic poate fi decontat parțial sau integral de CNAS. Deoarece un dispozitiv ortopedic are în alcătuire mai multe componente cu caracteristici diferite, care se adresează diferitelor nivele de activitate cât și faptului că este stric individualizat prețul acestuia poate fi diferit de la persoană la persoană.

CUM ALEG UN TEHNICIAN PROTEZIST?

Relația dintre persoanele care au suferit o amputație și protezistul lor este unică. Multe persoane cu amputații au o relație de colaborare cu tehnicianul lor pe tot parcursul vieții. Acest lucru face ca alegerea unui protezist să fie o decizie foarte importantă. Un tehnician protezist poate fi recomandat, dar decizia este în cele din urmă a dumneavoastră. Asigurați-vă că protezistul este profesionist, deține cunoștințe în domeniu, este de încredere și este agreat de CAS.

CÂND VOI PUTEA PURTA PROTEZA?

Depinde de timpul de vindecare de după operația de amputare suferită. Unele persoane primesc o proteză temporară imediat după amputare sau în termen de două până la trei săptămâni după operație. De obicei, procesul de protezare începe imediat ce bontul este vindecat și condiția fizică se îmbunătățește. Nu așteptați prea mult după acest moment, nu se vor întâmpla minuni. Luați legătura cu protezistul deoarece el are cele mai potrivite recomandări pentru dumneavoastră.

DUPĂ CE AM PROTEZA, CÂT DE REPEDE POT SĂ MĂ ÎNTORC LA CEEA CE FĂCEAM ÎNAINTE DE OPERAȚIE?

V-ați putea întoarce la un nivel normal de activitate în termen de câteva luni. Acesta va depinde de nivelul amputării, precum și starea generală de sănătate. Proteza va fi un instrument care vă va ajuta să faceți lucrurile care erați obișnuit să le faceți. Cât de bine le veți face depinde de obiectivele dumneavoastră, un montaj protetic confortabil, o îngrijire monitorizată, dar și determinarea dumneavoastră. Este un lucru obișnuit a petrece aproximativ șase luni până la un an de lucru cu o echipă de reabilitare. Primul an de la amputare este greu. Vor fi schimbări la forma și dimensiunea bontului rezidual. Va fi necesară multă muncă pentru recuperarea integrală a forței musculare. Corpul va avea nevoie să reînvețe activitățile uzuale ca: mers, echilibru și coordonare.

Veți continua să vă îmbunătățiți toate acestea cu efort și în timp. Este important să aveți o rețea puternică de sprijin în jurul dumneavoastră pentru această "călătorie". Theranova vă stă la dispoziție în acest sens, puteți conta pe noi oricând.

CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ PROTEZA NU SE POTRIVEȘTE CORECT?

Procesul de a fi apt pentru proteza dumneavoastră va implica mai multe vizite la un centru de protezare pentru a crea un dispozitiv care să vi se potrivească. Vizitele ulterioare la protezistul dumneavoastră sunt la fel de importante ca și vizitele pentru montarea inițială. Veți avea nevoie să faceți mai multe vizite la protezistul dumneavoastră pentru ajustări, în timp ce bontul rezidual suferă modificări și continuă să se maturizeze. Anunțați protezistul dumneavoastră dacă proteza este inconfortabilă în orice fel. Ei vă pot ajuta ajustând zonele de presiune, reglând aliniamentul și prin a lucra la orice problemă care poate apărea. Utilizarea protezei nu trebuie să fie dureroasă. Cu cât este mai confortabilă, cu atât sunteți mai dispus să o folosiți. Fiți sinceri atunci când vorbiți cu protezistul despre nevoile și obiectivele dumneavoastră. Discutați lucrurile pe care doriți și vreți să le faceți în viață după operație.

CÂT TIMP VA ȚINE PROTEZA?

În funcție de vârsta dumneavoastră și de nivelul de activitate, proteza poate dura câțiva ani. În stadiile incipiente, multe schimbări au loc la nivelul bontului rezidual, care poate duce la micșorarea bontului. Acest lucru poate necesita schimbări ale cupei, linerelor, sau chiar înlocuirea cu un alt dispozitiv. Creșterea nivelului de activitate și dorința de a face mai multe activități va implica o schimbare a protezei sau a unor componente ale sale. Odată fixată confortabil, proteza va avea nevoie doar de reparații sau de întreținere minore ceea ce sporesc durata acesteia. Proteza dumneavoastră ar trebui verificată regulat de către protezist pentru a evita eventuale probleme.

ESTE DIFICIL A ÎNVĂȚA CUM SE UTILIZEAZĂ O PROTEZĂ?

Este nevoie de timp, efort, putere, răbdare și determinare. Protezistul dumneavoastră ar trebui să vă facă un instructaj cu privire la utilizarea protezei dumneavoastră. Protezistul dumneavoastră ar trebui să vă învețe cum să:
 • aveți grijă de proteză
 • o purtați sau să o dați jos
 • umblați pe diferite tipuri de suprafețe (scări, suprafețe cu denivelări)
Recomandăm și fizioterapie care v-ar ajuta să:
 • vă descurcați în cazuri de urgență (căderi, ridicări)
 • faceți activitățile zilnice casnice, la lucru sau în mașină
 • va îmbunătățiți mersul
 • încercați noi lucruri și activități de care nu sunteți siguri (sporturi, activități recreaționale)

CE PAȘI TREBUIE SĂ URMAȚI PENTRU FOLOSIREA UNEI PROTEZE?

Există o mulțime de lucruri care puteți și trebuie să le faceți pentru a putea folosi o proteză, având în vedere aceste lucruri:
 • Lucrați la sentimentele și emoțiile cu care vă confruntați și decideți cum vă veți reconstrui viața după amputare. Amintiți-vă că toată lumea răspunde diferit după o astfel de experiență.
 • Faceți recuperare medicală pentru menținerea tonusului muscular necesar.
 • Aveți grijă de bontul rezidual introducând cat mai devreme terapia de compresie (folosirea unei fașe elastice sau liner de silicon)
 • Învățați poziționarea și consolidarea corpului pentru a menține tonusul muscular și a preveni contracțiile.

DUPĂ CE A FOST MONTATĂ CONFORTABIL PROTEZA, CE URMEAZĂ?

Considerați vizitele de rutină la protezist ca o parte normală din viața dumneavoastră. Orice modificare la nivelul bontului rezidual, cum ar fi umflarea sau contracția, sau o schimbare semnificativă a greutății corpului, necesită o întrevedere cu protezistul pentru a ajusta potrivirea cupei dumneavoastră. Protezele, la fel ca mașinile, au nevoie de întreținere și reparații periodice. Ajustări mici pot face o mare diferență. Potrivirea corespunzătoare a cupei și o bună aliniere va asigura buna funcționalitate a protezei. Poate ajuta, de asemenea la prevenirea unor situații neplăcute ce pot apărea.

POATE PROTEZA SĂ SE STRICE?

Da, se pot întâmpla lucruri care vor necesita reparații sau înlocuire. Încercați sa rezolvați orice problemă imediat, luând urgent legătura cu tehnicianul dumneavoastră. Nu veți avea nici un beneficiu dacă așteptați. Așteptarea poate conduce la o agravare a problemelor ce vor necesita o reparație mai dificilă și costisitoare sau chiar probleme la nivelul bontului. Agravați nu doar bontul dumneavoastră rezidual, dar și alte părți ale corpului. Vor avea de suferit spatele și umerii, care vor afecta postura dumneavoastră și performanțele dispozitivului, și veți cheltui mai multă energie în timpul mersului.

AR FI DE AJUTOR COMUNICAREA CU ALTE PERSOANE CARE UTILIZEAZĂ PROTEZE?

Nu subestimați valoarea de a vorbi și întâlni alte persoane din comunitatea amputaților. Theranova vă poate conecta într-o varietate de moduri cu alte persoane care au experimentat amputări și au ales să folosească, sau să nu folosească, o proteză. Vizitați pagina noastră de Facebook pentru a explora moduri diferite prin care puteți lua legătura cu alte persoane cu amputații la nivel local și în întreaga țară.

proteza alergat theranovaproteza alergat2 theranova
proteza inot theranovaproteza pescuit theranova